Opskrift på varme hveder
Store bededag (eller store hvededag som den hedder hjemme hos os) er snart den eneste dag på året, hvor vi med (næsten) god samvittighed kan spise hvide boller med smør. Min opskrift er faktisk min mors opskrift på krydderboller tilføjet lidt kardemomme. Tænk sig, da jeg var barn, fik vi de krydderboller – hvis ikke hver weekend – så i hvert fald ofte. På den måde har tiderne ændret sig.
Men godt det smager det nu, det kan man ikke komme uden om. Hvederne skal selvfølgelig serveres med rigtig smør. Ikke noget med smørbart!
Det skal du bruge (12 stk)
2½ dl mælk
75 g smør
50 g gær
50 g sukker
1 tsk salt
1/4 tsk kardemomme
1 æg
500 g mel
Sådan gør du
Lun mælken og smulder gæren i. Tilsæt smør, sukker, æg, salt og kardemomme. Tilsæt herefter melet, mens dejen æltes sammen, indtil den er smidig og ikke længere klistret. Forhæv dejen et lunt sted i en halv time. Del dejen op i 12 stykker og rul til boller. Sæt bollerne i en bradepande med bagepapir. Bollerne skal placeres, så de vokser lidt sammen inde i ovnen. Efterhæver i 15-30 minutter.
Bages i ca. 15 minutter ved 180 grader varmluft.
Når hvederne er kølet af, halveres de og sættes i ovnen igen, indtil de er lækre og sprøde. Serveres med dejligt kold smør – og gerne en kop te.
God bededag 😊
Skriv en kommentar